Ta zielona pasta zastąpiła mi masło. Lekka, kremowa i idealna na śniadanie

Dodano:
Pasta z groszku i awokado Źródło: Shutterstock / Vladimir VK
Świeża pasta na najwięcej witamin, nawet gdy jest z gotowym groszkiem. Wystarczy kremowy owoc, sok z cytryny i kilka dodatków smakowych, by za kilka minut móc smarować kanapki na śniadanie.

Zielona pasta na pieczywie to miła i zdrowa odmiana od masła i serków. Używam do niej wygodnego i taniego produktu, który jak większość osób trzymam w szafce na wypadek nagłego zapotrzebowania. Zielony groszek jest lekki i dostarcza roślinne białko, a jest go 3,8 g w porcji smarowidła. Natomiast awokado zapewnia dawkę zdrowego tłuszczu, witamin E i K, kwasu foliowego oraz potasu, a to składniki niezbędne w codziennej diecie.

Jak zrobić pastę z awokado i zielonego groszku?

Biorę do niej miękkie awokado, by konsystencja pasty była przyjemnie kremowa, a smak lekko orzechowy. Gdy łączę je z delikatnym groszkiem z puszki, potrzeba tylko odrobiny majonezu, sosu sojowego i soku z cytryny, by na poczekaniu powstał przepyszny dodatek do chleba.

W przepisie najchętniej używam drobnego groszku konserwowego, a gdy mam więcej czasu, sięgam po ten mrożony. Wybieram produkt gotowany na parze, który wymaga tylko 3 minut podgrzewania. Robię go w parowarze albo małej ilości wody, osączam i odstawiam do wystygnięcia. Zimny blenduję i dopiero łączę z miąższem owocu.

Przepis: Pasta z awokado i zielonego groszku

Ekspresowe smarowidło do kanapek na bazie groszku konserwowego

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
116 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże awokado
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOsącz dobrze groszek i przeciśnij czosnek przez praskę. Rozkrój na pół awokado, usuń pestkę i skórę.
  2. Przygotowanie pastyRozgnieć widelcem albo zmiksuj groszek razem z miąższem awokado. Połącz z czosnkiem, majonezem i sosem sojowym. Dodaj do smaku sok wyciśnięty z cytryny. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.

Z czym można zrobić pastę z awokado?

Często miksuję miąższ tego owocu z innymi nasionami strączkowymi, na przykład ciecierzycą albo białą fasolą. Zwykle dorzucam czosnek i posiekane zioła, zwłaszcza szczypiorek, natkę pietruszki czy koperek, albo mieszankę równych części wszystkich trzech. Inne dobre opcje to natka kolendry i bazylia.

Do awokado można dołożyć także inne składniki i ich kombinacje. W tej paście sprawdzą się zwłaszcza:

  • pokrojone w kostkę świeże pomidory,
  • osączone i posiekane pomidory suszone w oleju,
  • plasterki zielonych oliwek,
  • drobno posiekana cebula,
  • kostki świeżej papryki,
  • plasterki papryczki chili,
  • pokrojone jajka ugotowane na twardo,
  • ser feta, biały, wiejski albo kremowy,
  • majonez i/lub jogurt naturalny.

Gdy sięgam po produkty z puszek i słoików, zmniejszam dodatek soli w recepturze. W przypadku suszonych pomidorów rezygnuję nie tylko z solenia pasty, ale też dodawania sosu sojowego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...